Isra Lee

Isra Lee richtte in 2008 de Stichting Single SuperMom op, waarvan ze inmiddels directeur is. De stichting groeide onder haar leiding uit tot het grootste platform voor en netwerk van alleenstaande moeders in Nederland. Isra Lee schreef verschillende boeken, waaronder ‘Het handboek voor de alleenstaande moeder’ in 2014 en ‘Untitled Mothers’ voor moeders op afstand met boodschappen van liefde en kracht (2012), dat werd vertaald in het Engels, Spaans en Koreaans. Ook ontwikkelde zij diverse trainingen voor alleenstaande moeders en hun kinderen, waaronder Durven Doen! en Ik ben Rijk.
In 2017 werd Isra Lee uitgeroepen tot Amsterdammer van het jaar. Zij was maar liefst drie keer genomineerd voor de Joke Smitprijs en in 2016 kwam ze in de Kleurrijke top 100.

Anja Meulenbelt

Anja Meulenbelt (1945) is, schrijfster, politica en activiste. Ze schreef meer dan veertig boeken en vele artikelen. Van haar autobiografische roman ‘De schaamte voorbij’ uit 1976, dat in elf talen verscheen, werden er zo’n half miljoen verkocht. Het boek maakte haar tot een van de gezichten van de Tweede feministische golf.

Anja Meulenbelt is altijd politiek actief geweest. Van 2003 tot 2011 zat zij voor de SP in de eerste kamer. In 2014 zegde zij haar lidmaatschap van deze partij op uit onvrede over de houding van de SP in het Israëlisch-Palestijns conflict. Zij heeft zich altijd ingezet voor de Palestijnse zaak en schreef hier over onder meer ‘Het beroofde land’ in 2000 en ‘Oorlog als er vrede dreigt’ in 2010). Sinds 2017 is zij lijstduwer voor Bij1 (eerder Artikel 1).
Zij gaf twintig jaar les aan een VO (Voortgezette Opleiding) voor hulpverleners, en gaf trainingen over geweld tegen vrouwen in voormalig Joegoslavië en Zuid-Afrika. In 1987 kreeg Anja Meulenbelt de Annie Romeinprijs van het blad Opzij, voor haar essays, waarmee zij volgens de jury ‘een stut en steun is geweest voor de ontwikkelingen binnen de vrouwenbeweging’. In 2004 ontving ze de prijs voor ‘Journalist van de Vrede’ van het Humanistische Vredesberaad. In 2017 volgde de Prijs Jaap Kruithof van de Gentse vereniging Democratie 2000 en Trefpunt. Deze prijs wordt uitgereikt aan vernieuwende en radicale denkers over een democratische en rechtvaardige samenleving en ijveraars voor meer sociale gelijkheid.

Rense Nieuwenhuis

Rense Nieuwenhuis is universitair hoofddocent sociologie aan het Zweedse Instituut voor Sociaal Onderzoek (SOFI) van de Universiteit van Stockholm. Hij doet onderzoek naar hoe verschillen tussen gezinnen en beleid armoede en economische ongelijkheid beïnvloeden. Hij is onder meer samensteller en redacteur van ‘The Triple Bind of Single-Parent Families: resources, employment and social policy to improve wellbeing’. Hierin bracht hij het onderzoek van meer dan 35 internationale wetenschappers op het gebied van alleenstaand ouderschap samen. In december 2020 verscheen ‘The Palgrave Handbook of Familiy Policy’, dat hij samenstelde met Wim Van Lancker van de Universiteit van Leuven.
Rense Nieuwenhuis schreef het hoofdstuk ‘Genderongelijkheid en de levensloop’ in ‘Er is een land waar alleenstaande moeders willen wonen’, waarin hij vanuit wetenschappelijk perspectief ingaat op de oorzaak van armoede onder alleenstaande moeders en hoe hun positie met beleid kan worden versterkt.